Brightview Senior Living – Rockville

Main Image_Brightview

Project Description

Client/Builder/Developer:  Shelter Group
Location9200 Darnestown Rd., Rockville, MD 20850
Market: Senior Living
Size3.69 Acres
Zoning: R-90, Special Exception
Density:  N/A

Awards:
Leed certification
MBIA Environmental Award, Category:  Land Development

Recent Projects

The Challenge

Brightview at Rockville is a senior Assisted Living Facility specializing in the care of Alzheimer’s patients.  The current zoning is R-90 which is a residential zone that allows a special exception (subject to specific minimum requirements) for housing for senior adults or persons with disabilities.  Challenges centered around saving existing mature trees and designing for new environmentally sensitive stormwater management design requirements.

The Solution

From the outset GLW identified an existing double row of mature white pine trees located on the western and southern property lines and a majestic, mature 45” dbh American Elm tree located at the center of the property.  Careful site grading allowed the elm tree to not only be saved but become a focal point around which the building, parking and seating area were sited. The existing double row of mature pines and other existing mature vegetation was saved to buffer the proposed building from the surrounding neighbors while providing a quiet, secure sense of place that is appropriate for seniors, particularly Alzheimer’s patients.  Remarkably, 105 of the 160 mature trees which existed on site were retained.

At the time, new stormwater management regulations were met using innovative environmentally sensitive design that utilized many small bio-retention facilities scattered around the property and landscaped with ornamental wetland plants.  All roof and parking lot runoff was piped to the bio-retention facilities or dry-wells for no net additional untreated drainage leaving the developed area. Parking spaces and sidewalk around the building was constructed using permeable pavement allowing rainwater to drain directly into the soil rather than having to be collected and managed in a stormwater facility.  Additionally, a garden/seating area was designed for Alzheimer’s patients with distinctive, colorful plants and flowers intended to stimulate the mind and create a memorable experience for residents.

Trotters Glen

20180601_151449

Project Description

Client/Builder/Developer:   Toll Brothers
LocationBatchellors Forest Road, Olney, Montgomery County, Maryland
MarketResidential – Single-Family Detached
Size175.80 acres
Zoning: RNC – Optional Method with MPDU Density Bonus
Density:  69 half acre lots (avg.), including (1) 15 acre farm lot

Recent Projects

The Challenges

This project was a redevelopment of an 18 hole golf course into a cluster subdivision of 68 half-acre lots.  The property, located along a designated “rustic road” required special treatment to maintain its rural character.  A large pond that served as a golf course hazard became a liability when developing a single-family neighborhood. Detailed analysis of existing grades early in the process revealed the need for grinder pumps for a group of houses on a cul-de-sac.

The property owner wanted to continue living in her home on the property that included horses, barns, fenced areas and outbuildings.

The Solution

GLW provided planning, landscape architecture and engineering services to cluster private lots around a 15-acre lot set aside for the owner. This allowed vegetative screening of the existing home and outbuildings and provided large areas of homeowner-owned open space to create privacy and passive recreational opportunities for residents.  The existing pond was evaluated and restored to its former condition as a stream. The stream became an amenity for homeowners, visible from existing golf cart paths and bridges that were repurposed along with new paths that connect to a public hiker/biker trail.  The paths took advantage of other existing environmental features such as scenic overlooks, specimen trees and undulating terrain. Additionally, a centrally located “village commons” provided seating areas and informal recreational space. Creative use of the roadside ditches for stormwater bio-swales resulted in a reduction of storm drain piping and elimination of large stormwater ponds.